Krimpen aan den Ijsel

17 mei 2022

Regenboognetwerk Krimpen vraagt op 17 mei aandacht voor homohaat

Rgenboognetwerk

Homohaat

Woensdag 17 mei is de internationale dag tegen holebi- en transfobie, bekend onder de Engelse afkorting IDAHOT. Het Regenboognetwerk Krimpen grijpt deze dag aan om ook in Krimpen aan den IJssel aandacht te vragen voor de toenemende homohaat in Nederland. Om 9.00 uur hijsen we met wethouder Kirsten Jaarsma de regenboogvlag op het Raadhuisplein. Met een korte toespraak en een zelfgeschreven gedicht lichten wij IDAHOT toe. Aansluitend is er een koffiebijeenkomst in eetcafé de Crimpenaar. Inwoners van Krimpen zijn van harte uitgenodigd om hierbij aanwezig te zijn. Tussen 11.30 en 14.30 delen leden van het Regenboognetwerk attenties uit bij de winkelcentra Crimpenhof, de Korf en de Olm.

Kijkend naar de recente gebeurtenissen in Nederland moeten we helaas vaststellen dat er sprake is van toenemende haat en agressie tegen mensen uit de LHBTIQA+-gemeenschap. Recente onderzoekscijfers wijzen uit dat 7 van de 10 LHBTI’ers geconfronteerd worden met fysiek en verbaal geweld. Alle reden dus om hiervoor op deze dag ook in Krimpen aan den IJssel aandacht te vragen.

IDAHOT

De datum 17 mei is ingegeven door het feit dat op die dag in 1990 de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) homoseksualiteit officieel van de internationaal gehanteerde lijst van ziekten schrapte. Tot dan toe stond homoseksualiteit te boek als geestesziekte. Sinds 2005 vinden op 17 mei in zo’n 130 landen IDAHOT activiteiten plaats om de onwenselijkheid van homohaat en discriminatie vanwege seksuele geaardheid onder de aandacht te brengen.

Aanspreekpunt

Het Regenboognetwerk wil ook het aanspreekpunt zijn voor iedere inwoner van Krimpen, LHBTI of niet, die vragen, suggesties of ideeën, of misschien wel persoonlijke problemen heeft op het gebied van seksuele identiteit. We bieden graag een luisterend oor en waar mogelijk ondernemen we actie om te helpen.